Allık ve Bronzer Kullanımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey
Ana Sayfa Makyaj Yüz Aydınlatıcı Allık ve Bronzer Kullanımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Makyaj

Allık ve Bronzer Kullanımı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Bronzer ve allık, sağlıklı, aydınlık ve dinamik bir cilt görünümü yakalamak isteyen makyaj severlerin en sık kullandığı makyaj malzemeleri arasındadır. Kullanım şekilleri ve ciltte bıraktıkları etki oldukça benzer olduğu için, bronzer ve allık arasındaki farklar da kimi zaman kafa karıştırıcı olabilir. Her makyajsevere kusursuz bir kullanım deneyimi sunmak için allık ve bronzer’lar farklı form ve tonlarda hazırlanır. En doğal ve güzel görünümü yakalamak için, allık ve bronzer seçimi de cilt tipi ve tonu göz önünde bulundurarak yapılmalıdır.

Ten Rengine Göre Allık Rengi Seçimi Nasıl Olmalı?

  • Cilt tonuna uyum sağlayan allık tonlarını tercih etmek, doğal bir ten makyajına imza atmak açısından büyük önem taşır.
  • Elbette her makyajseverin ton seçimleri ve tarzı bir diğerinden farklı olabilir. Ancak en doğal görünümü yakalamak adına, spor sonrasında yanaklarda oluşan doğal ton göz önünde bulundurularak seçim yapılmalıdır. 
  • Açık ve solgun ciltlere sahip kişilerin tercihini kahverengi ve sarı tonları barındırmayan, pembe ağırlıklı allıklardan yana yapmaları tavsiye edilir. Böylelikle cildin solgun görünümü giderilerek daha enerjik bir görüntü yakalamak kolaylaşır. 
  • Buğday tenlilerin kahverengi alt tonlu pembe, şeftali ve altın tonlar barındıran allıkları tercih etmesi daha doğal bir görünüm yakalamayı kolaylaştırır.
  • Esmer tenliler için allık seçimi mat ya da doğal ışıltılar barındıran ürünlerden yana olmalıdır. Çok parlak ya da yapay metalik bir görünüm oluşturan allıklar, ciltte yorucu bir görünüme neden olabilir. Canlı tonlarda pembe ve bronz allıklardan yana seçim yapılabilir. 

Cilt Tipine Göre Allık Seçimi Nasıl Yapılır?

  • Allıklar; toz, krem, likit, jel ya da köpük formunda hazırlanabilir. Bu formlardan bazıları, her cilt tipinden makyajseverin kullanımına uygunken bazı formların yalnızca belirli cilt tiplerine sahip kişiler tarafından tercih edilmesinde fayda vardır.
  • Likit allıklar, yoğun pigmentasyonlu ve çoğunlukla kendinden damlalıklı ya da fırçalı tasarımlara sahip ürünlerdir. Likit allıkların büyük çoğunluğu, hassas ciltlere sahip kişiler dışında tüm cilt tiplerinin kullanımına uygundur. 
  • Toz allıklar en sık kullanılan allıklardır. Her cilt tipi için uygun ürünlerdir. Ancak kuru ve çok kuru ciltlere sahip kişilerin, toz allık kullanmadan önce ciltlerine nem takviyesi uygulaması tavsiye edilir.
  • Krem allık, normal ve kuru ciltler için en çok tavsiye edilen ürün seçeneğidir. Gözeneklerin tıkanması riskinden ötürü akne problemi olan ciltlerin kullanımı için önerilmez.
  • Köpük ve jel allıklar her cilt tipi için uygun seçeneklerdir. 
  • Likit ve köpük allıkların büyük çoğunluğu, hem yanaklarda hem de dudaklarda kullanıma uygundur. Örneğin Yves St Laurent Kiss & Blush Ruj & Allık, iki bölgede de kullanılabilen likit bir üründür. 

 

Allık Nasıl Kullanılır?

“Allık nasıl sürülür?” sorusunun cevabı, allık çeşitlerine göre farklılık gösterir. Toz allıkları uygulamak için geniş açılı ve yumuşak kıllı bir allık fırçasına ihtiyaç vardır. Allık fırçasına alınan toz ürünün, elmacık kemiklerinin altından başlayarak ve aşağıdan yukarıya doğru bir kavisle sürülmesi daha doğal bir görünüm yakalamayı kolaylaştırır. Toz allıklar tekli olarak sunulabileceği gibi, birden fazla tonun bir araya getirildiği allık paleti seçenekleri de bulunur. Bu ürünler, özellikle makyaj uygulamalarında farklı tonları bir arada kullanmak isteyen makyajseverler için ideal seçeneklerdir. Toz allıkların birbirlerine karıştırılarak yeni bir ton elde edilmesi de mümkündür. 

Köpük ve jel allıklar direkt olarak cilde uygulanabilir. Ancak jel allıklar çok hızlı kuruyan ürünler olduğu için, uygulama aşamasında zaman kaybetmemekte fayda vardır. Likit allıkların ise cilde uygulandıktan sonra nemli bir makyaj süngeri ya da allık fırçası yardımıyla dağıtılarak cilde yedirilmesi gerekir. 

Krem Allık Nasıl Uygulanır?

Krem allıkların büyük çoğunluğu stick formunda hazırlanır. Böylelikle allıkları direkt olarak cilde sürmek oldukça kolaylaşır. Ancak en doğal görünümü elde edebilmek için, krem allıkların da cilde sürüldükten sonra, ilgili bölgeye homojen bir şekilde dağıtılması tavsiye edilir. Smashbox L.A. Lights Blendable Lip&Cheek Color Beverly Hills Blush gibi stick allıkların arka kısımlarında, allığın cilde dağıtılmasını sağlayan bir sünger bulunur. Süngersiz ürünlerde ise nemli bir makyaj süngeri yardımıyla aynı işlem gerçekleştirilebilir. 

Bronzer Ne Demek?

Bronzer, bronzlaştırıcı pudra anlamına gelen bir ten makyajı malzemesidir. Bronzer ve kontür farkı da birçok makyajsever için kafa karıştırıcı olabilir. Kontür ürünleri, yüze uygulanan gölgelendirme tekniği yardımıyla, daha biçimli görünen yüz hatlarına kavuşmayı amaçlayan makyaj malzemeleridir. Kontür ürünleri krem veya toz formunda hazırlanabilir. Koyu renkteki toz kontürlerin tamamı mat olarak hazırlanır. Ancak bronzer’lar mat ya da ışıltılı bitişli seçeneklere sahiptir. 

Ten Rengine Göre Bronzer Seçimi Nasıl Olmalı?

  • Ciltte en doğal görünüm sağlayan bronzer önerileri, güneşin ciltte bıraktığı hafif bronzluk etkisini sağlayan ürünleri kapsar. Bu nedenle her cilt tonu için ideal bronzer önerisi, bir diğerinden farklıdır. 
  • Açık tenliler için bronzer seçimi şeftali ve pembe alt tonlu, doğal bitişli ürünlerden yana olmalıdır.
  • Buğday tenliler, açık kahverengi alt tonlu ve bakır ışıltılı ürünleri tercih edebilir.
  • Esmer tenlilerin altın ve bronz ışıltılı, çikolata tonları barındıran bronzer’ları tercih etmesi tavsiye edilir. 

Bronzer Ne İşe Yarar?

Bronzer’lar, ciltte güneş öpücüğü olarak tanımlanan doğal bronzluk etkisini yaratmak için hazırlanan ürünlerdir. Bronzer yardımıyla ciltte doğal bir koyu ton yaratılarak daha biçimli görünen yüz hatlarına kavuşmak mümkündür. Özellikle kontür uygulamalarının oldukça popüler olduğu son yıllarda, bronzer’lar ciltte gizlenmek istenen bölgeleri gölgelendirmek için de sıklıkla kullanılır.

Bronzer Nasıl Sürülür?

“Bronzer nasıl kullanılır?” sorusunun cevabı da her makyajseverin tarzına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Çünkü bazı makyajseverler, bronzer’ları günlük makyajda cildini ısıtmak için kullanırken daha biçimli görünen yüz hatlarına kavuşmak için bronzer yardımıyla kontür uygulayan makyajseverlerin sayısı da oldukça fazladır. Ancak temelde, “Bronzer nereye sürülür?” sorusunun cevabı tüm makyajseverler için aynıdır. Bronzer da tıpkı allık gibi, yanakların burun ve dudaklara yakın olan bölümünden başlayan ve yukarı doğru uzayan bir kavisle sürülmelidir. Böylelikle cilde doğal ve sıcak bir dokunuş yapmak kolaylaşır. Bronzer fırçasını dairesel hareketlerle uygulamak ve kullanılan ürünü kontrollü miktarda sürmek, doğal bir görünüm yakalamak açısından büyük önem taşır. 

Bronzer Allık Olarak Kullanılır Mı?

Bronzer ve allığın ortak özelliği, iki ürünün de cildi renklendirmek amacıyla kullanılan ten makyajı malzemeleri olmasıdır. Bronzer’ların allık olarak da kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Özellikle Guerlain Mini Terracotta Bronzer ve Sun Disk Bronzlaştırıcı Pudra gibi pastel tonlar barındıran ürünler, gönül rahatlığıyla allık olarak kullanılabilir. Ancak allıkları bronzer olarak kullanmak yapay bir görünüm oluşmasına neden olabilir. 

Siz de cilt tonunuzu ve yapınızı göz önünde bulundurarak sizin için en iyi allık ve bronzer seçimini, Sephora‘da yer alan seçkin markaların ürünlerini inceleyerek yapabilir, kusursuz ten makyajlarına imza atabilirsiniz.