CİLT TİPİNE GÖRE BAKIM
Ana Sayfa Cilt Bakımı CİLT TİPİNE GÖRE BAKIM

Cilt Bakımı

CİLT TİPİNE GÖRE BAKIM

Her cilt, etkili bir cilt bakım rutini uygulanarak temizlenmeye, arındırılmaya ve güçlendirilmeye ihtiyaç duyar. Cilt bakım rutini düzenli ve doğru şekilde uygulanmadığı takdirde, cildin doğal yağ ve nem dengesi bozulur. Bu durum, beraberinde çeşitli cilt sorunlarını getirir. Cildin sağlığını, pürüzsüzlüğünü ve doğal ışıltısını korumak için cilt bakımının rolü çok büyüktür. Ancak her cildin yapısı ve ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Bu nedenle cilt bakım rutininin cilt tipine ve yapısına göre hazırlanması gerekir. Cilt tipleri; normal, kuru, karma, yağlı ve hassas ciltler olmak üzere beş gruba ayrılır. Siz de cilt tipinizi belirleyerek bakım rutininizi kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Normal Cilt Nedir?

Normal cilt, doğal yağ ve nem oranı dengeli olan cilt tiplerine verilen isimdir. Normal cilt tipine sahip kişiler ciltlerinde belirgin bir yağlanma, kuruluk, gerginlik ya da hassasiyet yaşamaz. Ancak cildin doğal dengesini korumak adına, cilt bakımını aksatmamak büyük önem taşır.

Normal Ciltler İçin Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Normal ciltler için uygulanması gereken cilt bakım rutini cildi temizleme, arındırma ve nemlendirme aşamalarından oluşmalıdır. Yüz temizleyici ürünlerin yanı sıra cildi rahatlatan ve arındıran tonikler kullanılabilir. Normal ciltler için nemlendirici kullanımı, cildin nem dengesini korumak açısından büyük önem taşır. Normal cilt tipine sahip kişiler, günlük bakım rutinine ek olarak haftada 1-3 kez yüz maskesi kullanabilir. Normal ciltler için maske seçimi cildi yoğun bir şekilde nemlendiren ve besleyen ürünlerden yana olmalıdır. Shiseido Waso Sleeping Mask Gece Nem Maskesi ve Yves Saint Laurent Pure Shots Night Reboot Serum gibi ürünlerden yana tercih yapılarak gece uygulanan bakım rutininde cilde yoğun bir nem takviyesi yapılabilir.

Kuru Cilt Nedir?

Kuru cilt, nem dengesini koruyamamaktan kaynaklı gerginlik, pullanma ve kuruluk gibi belirtiler gösteren cilt tipidir. Kuru ciltlerin nem dengesini olması gereken düzeye getirmek, ciltteki tahriş ve yıpranmaları önlemek için nemlendirici etkisi yüksek olan ürünler kullanılmalıdır.

Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Cilt kuruluğu genetik, çevresel ya da dönemsel faktörler nedeniyle oluşabilir. Ancak doğru cilt bakım ürünleriyle ciltte kuruluk nedeniyle yaşanan problemleri önlemek mümkündür. Ayrıca kuru cilt tipine sahip kişilerin günlük tüketmeleri gereken su miktarını ihmal etmemeleri, antioksidan kaynaklı besinleri tüketmeleri önem taşır.

Kuru Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Kuru ciltlere sahip kişilerin cilt temizliği esnasında cilde nazik davranan yapıdaki ürünleri tercih etmesi gerekir. Cildi yatıştıran ve nemlendiren tonikler, rahatsızlık hissini azaltmak açısından önemli bir rol oynar. Ayrıca kuru ciltler için maske seçimi cilde yoğun bir nem ve mineral takviyesi yapan ürünlerden yana olmalıdır. Cildin solgun ve donuk görünümünü gidererek daha aydınlık bir tene kavuşmak için Sephora Collection Ultra Aydınlatıcı Serum ve Clarins Double Onarıcı Serum gibi ürünlerden yardım alınabilir.

Kuru Cilt Nasıl Nemlendirilir?

Kuru ciltlere sahip kişilerin, günlük cilt bakım rutinleri çerçevesinde günde en az iki kez ciltlerine nemlendirici uygulamaları gerekir. Ek olarak, günlük cilt bakım rutini aydınlatıcı ve nemlendirici etkiye sahip serumlarla ve bakım yağlarıyla desteklenmelidir. Cildinize gece nem desteği sağlamak için ise Sephora Collection Yüz Serum’larını deneyebilirsiniz. Göz çevresi bakımına ekstra özen gösterilmeli, bu bölgenin nemlendirilmesi ihmal edilmemelidir.

Karma Cilt Nedir?

Karma cilt, kuru ve yağlı ciltlerin belirtilerini bir arada gösteren cilt tipidir. Karma ciltlere sahip kişilerin yüzündeki T bölgesinde yağlanma gözlenirken yanaklarda kuruluk ve gerginlik yaşanabilir. Karma cilt bakımı, cildin genel yağ dengesini korumak açısından oldukça hassas ve özenli şekilde yapılmalıdır.

Karma Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Karma ciltler için temizleme jeli ya da köpüğü kullanmak büyük önem taşır. Böylelikle cildin yağlanan bölgelerindeki gözeneklerin tıkanması riskinin önüne geçilmiş olur. Ancak karma cilt için nemlendirici seçimi de oldukça önemlidir. Çünkü cildin kuruluk belirtisi gösteren bölgelerinin derinlemesine nemlendirilmesi ve rahatlatılması gerekir. Karma cilt tipine sahip kişiler, cilt temizleyici ürünlerin yanı sıra yatıştırıcı toniklerden yararlanabilir. Ayrıca karma ciltler için peeling ve yüz maskesi kullanımı da tavsiye edilir. Filorga Scrub & Mask Oksijenleyici Scrub Maske gibi ürünlerden yana seçim yaparak cildinize peeling ve maske etkisini bir arada uygulayabilirsiniz.

Yağlı Cilt Nedir?

Yağlı cilt, sebum üretimi normalden fazla olan cilt tipidir. Sebum, yağ bezeleri tarafından üretilen ve cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olan bir salgıdır. Ancak sebum üretimi normalden fazla olduğunda, cildin üst tabakasında yağlanma ve parlama görünümü oluşur. Yağlı ciltlerin gözeneklerini açık ve temiz tutabilmek için etkili bir cilt bakım rutini uygulaması gerekir.

Yağlı Cilt Nasıl Temizlenir?

Yağlı ciltler için temizleme jeli kullanımı büyük önem taşır. Çünkü gözeneklerde biriken kir, yağ ve sebum kalıntıları tamamen arındırılmadığı takdirde, ciltte çeşitli sorunlar ve gözenek görünümü ortaya çıkabilir. Yüz temizleme jelleri, yağlı ciltler için tonik seçenekleri yardımıyla desteklenmeli, gözenekler her bakım esnasında derinlemesine arındırılmalıdır. Ayrıca cildi ölü hücrelerden arındırmak ve yenilenmesini hızlandırmak için, yağlı ciltler için peeling ürünlerinden de destek alınmalıdır.

Yağlı Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yağlı ciltler için bakım önerileri, cildin yağ ve sebum üretimini kontrol altına almayı amaçlar. Bu nedenle yağlı ciltler için maske seçimi cildi matlaştırma ve parlama görünümünü kontrol altına alma etkileri barındıran ürünlerden yana olmalıdır. Her cilt tipinin olduğu gibi, yağlı ciltlerin de nem takviyesine ihtiyacı vardır. Ancak nemlendirici seçiminde yağ bazlı ürünlerden uzak durulmalı, su bazlı nemlendiriciler tercih edilmelidir. Son olarak, Sephora Collection Kömür İçerikli Burun Bandı gibi siyah nokta karşıtı ürünler kullanarak daha pürüzsüz bir cilde kavuşabilirsiniz.

Hassas Cilt Nedir?

Hassas cilt, dış etmenlere karşı çok hızlı ve belirgin reaksiyonlar veren cilt tipidir. Hassas cilt tipinin belirtileri, kuru ciltlere oldukça yakındır. Soğuk ve sıcak havalarda irite olan, duygu değişikliklerinden çabuk etkilenen ve alerjiye yatkın ciltlere hassas cilt adı verilir. Ciltte oluşabilecek irritasyonları önlemek ve cildin hassasiyetini azaltmak adına, doğru cilt bakım ürünlerinin seçilmesi çok önemlidir.

Hassas Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Hassas ciltler için yüz yıkama jeli ve tonik seçimi, alkolsüz ve sülfatsız ürünlerden yana olmalıdır. Cildi yatıştıran ve sakinleştiren tonikler seçilmesi büyük önem taşır. Hassas ciltler için nemlendirici seçimi ise, güneş koruyucu ve nemlendirici etkiye sahip ürünler arasından yapılmalıdır. Böylelikle cildi dış etmenlere karşı korumak oldukça kolaylaşır. Günlük cilt bakım rutininin yanı sıra doğal kaynaklı ürünlerle zenginleştirilen ve cildi nemlendiren yüz maskelerinden de yardım alınmalıdır.

Cildinizin Tüm İhtiyaçları Sephora’da!

Cildinizin ihtiyaçlarına kulak vermeniz, cilt bakım rutininizden en yüksek verimi almanız açısından çok önemlidir. Cildinize uygun olmayan ürünleri kullanmak, yarardan çok zarar doğurabilir. Siz de cilt tipinizi belirleyerek Sephora’da yer alan ürünleri filtreleyebilir, cildinizin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayan ürünlerle en kısa sürede tanışabilirsiniz.