Doğru Güneş Kremi Seçme Kılavuzu
Ana Sayfa Cilt Bakımı Doğru Güneş Kremi Seçme Kılavuzu

Cilt Bakımı

Doğru Güneş Kremi Seçme Kılavuzu

Ciltte oluşan yaşlanma belirtilerinin ve lekelerin büyük oranda güneşin zararlı ışınlarının bıraktığı hasardan kaynaklandığını biliyor muydunuz? Güneş kremi ya da güneş koruyucu etkili bakım ürünleri kullanmak, cilt sağlığı açısından çok önemlidir. Çünkü yüz için güneş kremi kullanımı yalnızca yanıkları ve lekeleri önlemek için değil, aynı zamanda cildin doğal nem ve yağ dengesini korumak açısından da büyük önem taşır. Tam da bu sebeple, cildi yalnızca yaz aylarında güneşe karşı koruma altına almak yetersiz bir çözümdür.

Güneş ışınları kış, ilkbahar ve sonbahar demeden her dönemde cildinize hasar verebilir. Üstelik siz evde olsanız bile bahçede, balkonda, terasta geçirdiğiniz süre boyunca ya da pencere kenarında oturduğunuz zaman diliminde UVA ışınlarına maruz kalabilirsiniz. Cildinize yeterli koruma sağlayamadığınız takdirde, cildinizin doğal bariyeri hasar görebilir ya da teninizde güneş lekeleri oluşabilir. Her mevsim etkin bir cilt koruması sağlamak için cildinize en uygun güneş kremini kullanmalısınız. Sephora‘da yer alan güneş kremi markaları, birbirinden seçkin ürünleriyle size seçim esnasında büyük kolaylık sağlar.

Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Güneş kremi önerileri, her cilt tipi ve ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Seçim yaparken mutlaka cildinizin yapısına uyum sağlayabilecek ürünleri tercih etmelisiniz.
  • Güneş kremlerinin her birinde farklılık gösteren güneş koruyucu faktörlerin sayısı, seçtiğiniz ürünü kullanacağınız mevsim ve koşullar açısından önemli bir kriterdir. 
  • Güneş koruma faktörü 30’dan az olan ürünler, özellikle yaz aylarında cildinize etkin bir koruma sağlamak açısından yetersiz kalabilir. 
  • Hâlihazırda leke, akne ve sivilce gibi cilt sorunları yaşıyorsanız, seçtiğiniz güneş kreminin bu sorunların tedavisini önleyecek etki ve bileşenler barındırması gerekir. Bu noktada dermatoloğunuza danışarak seçim yapabilirsiniz.
  • Yaz aylarında ve öğlen saatlerinde dışarıda geçireceğiniz vakitler esnasında kullanacağınız güneş kreminin UV filtresine sahip olması büyük önem taşır.
  • Özellikle terleme ve denize girme ihtimaliniz olan günlerde, suya dayanıklı güneş kremlerini tercih etmeli ya da kremi belirli aralıklarla cildinize tekrar uygulamalısınız.

Cilt Tipine Göre Güneş Kremleri

  • Kuru ciltler için güneş kremi seçimi, cildi güneşten korumanın yanı sıra nem ve mineral takviyesi uygulayarak güçlendirmeyi amaçlayan ürünlerden yana olmalıdır. 
  • Lekeli ciltler için güneş kremi tercihi, cildin doğal bariyerini güçlendirmeye yönelik ve kolajen desteği sağlayan ürünlerden yana yapılmalıdır. Ayrıca yeni lekelerin oluşumunu önlemek açısından, seçilen güneş kreminin koruma faktörü yüksek olmalıdır.
  • Karma ve yağlı ciltler için güneş kremi seçimi oldukça hassas bir şekilde yapılmalıdır. Çünkü bu tip ciltlerde sebum ve yağ üretimi hâlihazırda dengesiz bir şekilde işler.
  • Güneş kremlerinin neredeyse tümü yağ içeren ürünlerdir. Karma ve yağlı ciltlere sahip kişilerin yağsız ürünlerden yana seçim yapmaları ya da gün sonunda ciltlerini güneş kreminden tamamen arındırdıklarına emin olmaları tavsiye edilir. 
  • Özellikle yağlı ciltler için hazırlanan güneş kremi seçenekleri arasında, cildin yağ üretimini kontrol altına almaya yönelik bileşenler barındıran ürünler de bulunur.
  • Hassas ciltler için güneş kremi seçimi, mutlaka güneş koruma faktörü 40-50 civarında seyreden ürünlerden yana olmalıdır. Ayrıca bu ürünlerin cildi yatıştırıcı bileşenler barındırmasında ve yaşlılık belirtilerine ya da kuruluğa karşı aktif içerikler kullanılarak hazırlanmasında fayda vardır. 

Güneş Kremi Nasıl Kullanılır?

Güneş koruyucu özelliği bulunan kremlerin, güneşe çıkıldıktan sonra kullanılması yanlıştır. Aksine, bu tip ürünlerin güneşe maruz kalmadan 20-25 dakika önce uygulanması tavsiye edilir. Bu süre zarfında kremler ciltle kolaylıkla bütünleşecek ve daha etkin bir koruma sağlayabilecektir. Güneş kremi kullanırken vücudun güneşle temas eden tüm bölgelerine ürün uygulanmalı; özellikle yüz, omuzlar ve bacaklar gibi güneş ışınlarının daha dik geldiği bölgelerin korunmasına özen gösterilmelidir. 

En İyi Güneş Kremleri Nelerdir?

En iyi güneş kremi, her cilt tipi için farklılık gösterir. Kuru veya hassas cilt tipine sahipseniz, Lancaster Sun Sensitive Delicate Comforting Cream SPF50 gibi güneş koruma faktörü yüksek ve hassas ciltler için geliştirilmiş ürünler sizin için daha doğru bir tercih olacaktır. Açık tenliyseniz, Biotherm Creme Solaire Anti-Age SPF50 gibi cilt hasarını önlemeye yönelik ve beyaz iz oluşumuna neden olmayan ürünlere göz atabilirsiniz. Karma ya da yağlı cilt tipine sahipseniz, Lancaster LA Sun Beauty Oil Free Milky Spray gibi yağ içermeyen ürünlerden yana tercih yapabilirsiniz. Bronzlaştırıcı ya da renkli güneş kremi kullanmak istiyorsanız, Lancome Soleil Bronzer SPF 50 BB Krem gibi renkli dokuya sahip ürünler beklentinizi karşılayabilir. 

Siz de Sephora‘da yer alan güneş kremleri arasından cildinize en uygun ürünleri kolaylıkla tespit edebilir, seçtiğiniz tüm ürünlere Sephora farkıyla en kısa sürede kavuşarak cildinizi güneşin zararlı ışınlarından koruyabilirsiniz.