Kolajen Nedir Ve Cilt Bakımındaki Faydaları Nelerdir?
Ana Sayfa Cilt Bakımı Kolajen Nedir Ve Cilt Bakımındaki Faydaları Nelerdir?

Cilt Bakımı

Kolajen Nedir Ve Cilt Bakımındaki Faydaları Nelerdir?

 

Süper İçerikler serimizin bu haftaki konuğu cilt bakımında hızlı bir yükselişe sahip olan kolajen! Yaş aldıkça ciltte oluşan kırışıklık, ince çizgigibi problemler hemen hemen hepimizin dert yandığı konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. İşte tam bu noktada hücre yenilemeyi destekleme özelliği olan kolajeni içeren cilt bakım ürünleri, rutinimize eklenmek için bizleri bekliyor! Bu yazımızda kolajen nedir? Ve Kolajenin cilt bakımındaki fayaları nelerdir? sizler için inceledik.

 

Kolajen Nedir?

Kolajen dokulara esneklik sağlayan, eklem ve tendonları birbirine bağlayarak kemiklerin ve kasların bir arada durmalarına yardımcı olan bir proteindir. Vücutta saç, eklem, kemik ve dokularda yüksek oranda bulunan kolajene belki de en çok ihtiyaç duyduğumuz yer cildimiz…  Yaşlanmayla beraber cildin ürettiği kolajen protein seviyesinin düşmesiyle ciltte kırışıklık, elastikiyet kaybı, ince çizgi gibi sorunlar meydana geliyor. Bu noktada vücudunuzun kaybettiği kolajeni geri kazanmasına destek olmak için takviye edici gıdalar kullanabilir, et, balık ve yeşil sebzelerin ağırlıklı olduğu bir beslenme düzeni geliştirebilir ve tabii ki cilt bakım rutininize kolajen içeren ürünler ekleyebilirsiniz.

 

 

Kolajenin Faydaları Nelerdir?

Vücut için olmazsa olmaz bir protein olan kolajenin en önemli etkisi cilde ve vücuda esneklik vererek daha genç ve daha canlı durmasına yardımcı olmaktır diyebiliriz. Kolajenin cilt üzerindeki faydalarını sıralamak gerekirse:

  • Cildin sıkılaşmasına ve daha esnek bir yapı kazanmasına destek olur.
  • Hücre yenilenmesini destekleyerek cildin daha parlak ve genç görünmesine destek olur.
  • Ciltteki kırışıklık ve ince çizgi görünümünü gidermeye destek olur.
  • Cildin nem tutma kapasitesini artırmaya destek olur.
  • Kemikleri güçlendirmeye yardımcı olarak eklemlerin daha esnek bir yapı kazanmasını destekler.
  • Saç tellerinin daha gür, kalın ve sağlıklı olmasına destek olur.
  • Cildin alt katmanlarındaki yağ dokusuna etki ettiği için selülit görünümünün azalmasına yardımcı olur.

 

Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?

Kolajen içeren besinleri tüketerek de, vücuttaki kolajen seviyesini artırabilirsiniz. Başlıca kolajen içeren besinleri sıralamak gerekirse:

  • Kemik suyu: Kolajenin en yoğun olduğu yiyeceklerden biri kemik suyudur. Bu yüzden et yemeklerinin suları ve paça çorbası, kolajen bakımından en zengin içeriklerin başında geliyor.
  • Et, balık ve tavuk: Et ürünleri de kolajen bakımından son derece zengin besinler arasında yer alıyor. Özellikle cildin esnekliğini artıran somon balığı kolajen bakımından bir hayli zengin.
  • Kırmızı meyve/sebze: Çilek, elma, kırmızı biber gibi meyve ve sebzeler C vitamini bakımından çok zengin oldukları için vücudun kolajen seviyesini artıran besinler arasında yer alıyor.
  • Sülfür içeriği ile soğan, sarımsak, avokado, portakal, greyfurt, salatalık ve havuç gibi yiyecekler de kolajen bakımından zengin sayılabilir.

 

Kolajen Cilt Bakımında Nasıl Kullanılmalı?

Uzmanlar tarafından sıklıkla söylendiği kadarıyla 25 yaşından itibaren vücudun ürettiği kolajen miktarında azalmalar başlıyor. Ortlama bu yaşlar itibari ile kolajen içeren cilt bakım ürünlerini rutininize ekleyebilirsiniz. Elbette ki cilt yapınıza ve yaşınıza en uygun olan bakımı bir uzman tarafından teyit etmeniz de fayda var… Kolajen içeren cilt bakım ürünlerini hem gündüz hem de gece bakım rutininize ekleyebilirsiniz. Kolajen hücre yenileme ve cildin elastikiyet kaybını engelleme özelliğine sahip güçlü bir protein olduğundan kolajen içeren bakım ürünleri kullanırken beraberinde kullandığınız yaşlanma karşıtı ürünlerin içeriklerini detaylı olarak incelemeli ve rutininize uygun olduğundan emin olmalısınız. Her cildin hassasiyet bariyeri ve ürünlere verdiği tepkiler farklı olduğundan mutlaka kendi cilt tipinize uygun ürünleri bir uzmandan yardım alarak kullanmaya özen göstermelisiniz.

 

Kolajen İçeren Cilt Bakım Ürünleri:

Drunk Elephant Protini Polypeptide Cream 

İçeriğindeki peptitler hücresel düzeyde iletişim yaparak nemi cilde bağlar ve cildin dolgunlaşmasına, sıkılaşmasına ve yenilenmesine yardımcı olur. Sahip olduğu antioksidanlarla cildi rahatlatıp yatıştırmaya yardımcı olurken bir yandan da ihtiyacı olan nemi alarak tazelenmesine destek olur.

 

Lancome Rénergie Multi-Lift Ultra

En zorlu koşullarda bile varlığını sürdürmesiyle bilinen keten özü ile zenginleştirilmiş yaşlanma karşıtı Rénergie Multi-Lift Ultra Krem, cildinizin esnekliğini geliştirmeye yardımcı olurken koyu lekelerin görünümünü de azaltmayı hedefler. Cildin daha sıkı ve aydınlık bir görünüme kavuşmasını desteklerken hafif formülü sayesinde hızla emilir.

 

Pixi Botanical Collagen Plumping Mask

Cilt canlandırmaya yardımcı bu maske, ince çizgilerin görünümünü iyileştirmeyi, cildi nemlendirmeye ve parlak bir görünümü desteklemeye yardımcı olmak üzere kolajen ve amino asitler ile aşılanmıştır. İçeriğindeki kolajen hücre yenilenmesini destekleyerek, cildin elastikiyetinin artmasına, daha sıkı ve canlı bir cilt görünümünün elde edilmesine yardımcı olur.

 

Pixi Botanical Collagen Eye Serum

Bu hafif yapılı göz serumu cildin genç görünümünü korumasına yardımcı olurken hassas göz bölgesini hem nemlendirip hem de canlandırmaya destek olmak için formülize edilmiştir. İçeriğindeki Acacia Collagen cilde hacim vermeye destek oluken sahip olduğu hyalüronik asit ise ihtiyacı olan nemi sağlar.

 

Mario Badescu Super Collagen Mask

Kolajen ile zenginleştirilmiş ve Kaolin ile formüle edilmiş bu maske, daha pürüzsüz, daha genç görünen bir cilt ortaya çıkarmak için ince çizgilerin görünümünü azaltmaya yardımcı olurken cildin nem tutma kapasitesini arttırmaya destek olarak daha yumuşak ve  daha parlak bir cilt görünümüne kavuşmanıza yardımcı olur.

 

Bade Natural Kırışıklık Karşıtı Alternatif Retinol Serum-Kolajen Destekleyici Ve Onarıcı

Zaman, çevresel faktörler ve mimik hareketlerinin sebep olduğu ince çizgiler önlem alınmazsa daha derin ve yoğun kırışıklıklara dönüşebilirler. Bu serum, içeriğindeki kolajen ve retinol ile ciltte oluşan çizgi ve kırışıklıkları engellemeye yardımcı olur.  Aynı cilt lekelenmelerine yönelik cilt tonunu eşitlemeye de yardımcı olarak daha aydınlık ve sağlıklı görünümde bir cilt elde etmenize destek olur.