KUSURSUZ BİR MAKYAJ İÇİN FONDÖTEN İPUÇLARI
Ana Sayfa Makyaj Yüz Fondöten KUSURSUZ BİR MAKYAJ İÇİN FONDÖTEN İPUÇLARI

Makyaj

KUSURSUZ BİR MAKYAJ İÇİN FONDÖTEN İPUÇLARI

Fondöten, ten makyajında kullanılan en temel makyaj malzemelerinden biridir. Çünkü ten makyajında pürüzsüz, eşitlenmiş ve sağlıklı bir cilt görünümü yakalamanın yolu, doğru fondöten kullanımından geçer. Ancak her makyaj severin cilt tonu, ihtiyaçları ve yapısı bir diğerinden farklıdır. Bu nedenle fondöten markaları, ürünlerini herkese hitap edebilecek çeşitlilikte sunar. Sizin için en iyi fondöten, cildinizin yapısına zarar vermeyen ve tonuyla birebir uyum sağlayabilen ürünlerdir. Doğal ve kusursuz bir ten görünümü yaratmak için size en uygun fondötenlere Sephora‘dan ulaşabilir, sağlıklı ve pürüzsüz görünen cildinizin tadını çıkarabilirsiniz.  

Fondöten Çeşitleri Nelerdir?

Fondötenler her cilt tonuna uyum sağlayacak çeşitlilikte üretilir. Ayrıca fondötenleri birbirlerinden ayıran diğer nokta ise formlarıdır. Fondötenler; likit, stick, toz ve krem formunda hazırlanabilir. Tüm fondöten çeşitlerinin cilde sürüldükten sonra bir fondöten fırçası ya da nemli makyaj süngeri yardımıyla dağıtılarak homojen bir görünüme kavuşturulması gerekir. Aksi takdirde fondötenler yüzde yapay bir görünüme neden olabilir. 

Fondöten Nasıl Sürülür?

  • Fondöten sürmeden önce cildin makyaja hazırlanması gerekir. Çünkü ten makyajına, derinlemesine temizlenmiş ve nemlendirilmiş bir ciltle başlamak büyük önem taşır. 
  • Fondötenin kalıcılığını artırmak ve daha pürüzsüz bir ten görünümü yakalamak için, fondöten uygulamasından önce tüm yüze makyaj bazı sürülebilir. 
  • Ciltte belirgin kızarıklıklar veya lekeler bulunuyorsa, fondötenden önce bir kapatıcı yardımıyla bu kusurlar gizlenebilir. Ancak kapatıcılığı yüksek bir fondöten seçildiği takdirde, bu aşama atlanabilir.
  • Fondöten, yüzün farklı bölgelerine kontrollü miktarda uygulanmalıdır. Özellikle seçtiğiniz fondöteni ilk kez kullanıyorsanız, az miktarda ürün uygulamanız fondötenin kapatıcılık etkisini anlayabilmenizi kolaylaştırır. 
  • Yüze uygulanan fondöten nemli bir makyaj süngeri ya da fondöten fırçasıyla cilde yedirilmelidir. Makyaj süngeri tampon hareketlerle uygulanmalı, fondöten fırçası ise ciltte fırça izi bırakmayacak nazik darbeler eşliğinde kullanılmalıdır. 
  • Son olarak fondöteni daha kalıcı ve mat bir görünüme kavuşturmak için transparan pudra kullanılabilir.

Fondöten Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Seçtiğiniz fondötenin cilt tonunuza birebir uyum sağlaması, doğal bir görünüm yaratmak açısından çok önemlidir. Fondöten rengi seçerken boynunuzdaki cilt tonunu esas alabilirsiniz. Fondötenlerin farklı kapatıcılık oranları bulunduğu için, seçim yaparken makyaj tarzınıza ve cildinizde gizlemek istediğiniz kusurlara göre tercih yapmalısınız. Fondötenler mat ve nemli bitişli ürünler olmak üzere iki farklı gruba ayrılır. Bu konuda yapmanız gereken seçim, yine tamamen makyaj tarzınıza ve cildinizde yaratmak istediğiniz görünüme bağlıdır. Son olarak, cildinizin doğal yapısına zarar vermemek ve yapay bir görünüm oluşturmamak için, mutlaka cilt tipine göre fondöten seçimi yapmaya özen göstermelisiniz. 

Cilt Tipine Uygun Fondöten Nasıl Seçilir?

  • Kuru ve hassas ciltler, diğer tüm cilt tiplerine oranla daha fazla nem takviyesine ihtiyaç duyar. Bu nedenle kuru ciltler için fondöten seçimi su bazlı ve nemlendirici etkili ürünlerden yana olmalıdır.
  • Kuru ve hassas ciltlere sahip kişilerin büyük çoğunluğu, tercihini likit ürünlerden yana yapar. Ancak krem ve stick ürünler de öncesinde nemlendirici desteği sağlanarak cilde uygulanabilir. 
  • Kuru ve hassas ciltlerin güneş koruyucu etkiye sahip fondötenlerden yana tercih yapması, cilt sağlığı açısından büyük önem taşır. Nemlendirici ve güneş koruma etkili ürünlere örnek olarak Clinique Superbalanced Silk Fondöten, Dior Forever 24H Wear High Perfection Skin-Caring Fondöten ve Benefit Cosmetics Hello Flawless Oxygen Wow gibi likit fondötenler gösterilebilir. 
  • Karma ciltler için fondöten seçimi, nemlendirici etkili ve yağ içermeyen ürünlerden yana olmalıdır. Böylelikle cildin kuruluk belirtisi gösteren bölgeleri nemlendirilirken T bölgesinde gözlemlenen parlama görünümü kontrol altına alınabilir. 
  • Karma ciltlere sahip kişiler her formdan fondöten seçebilir. Ancak cildinde kuruluk belirtilerini yoğun bir şekilde gözlemleyen makyajseverlerin toz ürünlerden ziyade likit, krem ve stick fondötenlere yönelmelerinde fayda vardır.  Armani Maestro Fondöten, Huda Beauty Faux Filter Fondöten ve Bobbi Brown Skin Foundaiton Stick gibi ürünler, karma ciltlere uygun fondötenlere örnek gösterilebilir. 
  • Yağlı ciltlere sahip kişilerin cildinde aşırı sebum üretiminden kaynaklı parlama görünümü oluşur. Ayrıca yağlı ciltler için fondöten seçimi doğru ürünlerden yana yapılmadığında, cildin fondöteni kusma ihtimali de yüksektir.
  • Yağlı ciltlere uygun fondötenler yağ içermeyen ve pudralı likit, toz, krem ve stick ürünlerdir. Too Faced Born This Way Fondöten, Fenty Beauty Pro Filt’r Soft Matte Longwear Fondöten ve Lancome Teint Idole Ultra Wear gibi ürünler ciltte kusursuz bir mat bitiş sağlayarak parlama görünümünü kontrol altına almayı kolaylaştırır.