MANDELİK ASİT NEDİR? CİLT BAKIMINDA FAYDALARI NELERDİR?
Ana Sayfa Cilt Bakımı MANDELİK ASİT NEDİR? CİLT BAKIMINDA FAYDALARI NELERDİR?

Cilt Bakımı

MANDELİK ASİT NEDİR? CİLT BAKIMINDA FAYDALARI NELERDİR?

“Süper İçerikler Sephora’da” serimizin bu haftaki konuğu AHA asitlerinden biri olan mandelik asit. Birkaç yıl önce cildimize asit bazlı ürünler kullanacağımızı biri söylese hemen hemen hepimiz korkuyla yaklaşırdık fakat her yeni gün yeniliklerle bizi şaşırtan cilt bakım trendleri, uzunca bir süredir asitleri neredeyse bakım rutinimizin merkezi haline getirdi diyebiliriz. En çok tercih edilen asitlerden biri olan mandelik asit nedir? ve ne işe yarar? gelin beraber inceleyelim.

Mandelik Asit Nedir?

Mandelik asit acı bademlerden elde edilen bir alfa hidroksi asittir. Yani kısaca AHA çeşididir diyebiliriz. Glikolik ve laktik asitler gibi AHA’lar arasında mandelik asit de peeling etkisiyle cilt yenileme ve cilt doku ve tonunu eşitlemede sıklıkla kullanılır. Daha büyük partiküllere sahip olsa da mandelik asit yağda çözünür bir yapıya sahip olduğundan diğer AHA’lara göre daha derine nüfuz etme gücüne sahiptir. Glikolik ve laktik asitler suda çözünür olduklarından sadece cildin üst katmanlarında çalışırlar.

Mandelik Asitin Cilt Bakımında Faydaları Nelerdir?

  • Mandelik asit cildi pul pul dökerek cildin yenilenmesine yardımcı olur. Özellikle diğer AHA’lara kıyasla daha hassas soyma işlemi yaptığından dolayı hassas ciltlerin kullanımına uygundur.
  • Büyük partiküllü yapısı sayesinde cilde yavaşça nüfuz ederek hücre dönüşümünü arttırmaya yardımcı olur.
  • Ciltteki kolajen ve elastin üretimini uyararak ciltte oluşacak ince çizgi ve kırışıklık görünümlerinin azalmasına yardımcı olur.
  • Sahip olduğu antibakteriyel özelliği sayesinde akne oluşumunun önüne geçmeye yardımcı olur. Yağda çözünen yapısı sayesinde cilde derinlemesine nüfuz ederek yağ ve kirden tıkanan gözeneklerin temizlenmesini destekler.
  • Yüzey yenileme etkisi ile ciltteki renk tonu farklılıkları ve leke oluşumunun önüne geçmeye yardımcı olur.

Mandelik Asit Nasıl Kullanılır?

Mandelik asit kullanımı cilt tipi ve cilt endişesine göre farklılık göstermektedir. Yaşlanma belirtileri, akne, leke ve cilt tonu eşitsizliği tedavileri için sıklıkla tercih edilir. Mandelik asit serum, peeling ve krem şeklinde kullanılabilir. Asitler güçlü yapılara sahip olduklarından ciltte hassasiyet gibi tepkimelere yol açabilirler bu nedenle kullanmadan önce mutlaka bir uzman görüşü alınmasını tavsiye ederiz. Yüzde kullanmadan önce ufak bir miktarını kolun iç kısmına uygulayarak ciltte yanma, kaşıntı vb. tepkimelere yol açıp açmadığını kontrol edebilirsiniz… İlk kez mandelik asit kullanacaksanız düşük konsantrasyona sahip olan ürünler kullanmakla işe başlayabilirsiniz. Mandelik asiti gece cilt bakımı rutininize ekleyerek cildinizi temizledikten sonra nemlendiriciden önce uygulayabilirsiniz. Ek olarak mandelik asidi, ciltte hassasiyet ve tahriş durumu olmaması adına retinol gibi güçlü bir asit ile beraber kullanmamaya özen gösterin.

Mandelik asit içeren ne tür ürünler kullanabilirim diye düşünüyorsanız; cilt yüzeyindeki ölü deriyi uzaklaştırarak cilt tonu, eşitsizlik ve pürüzlerini azaltmaya, yaşlanma belirtilerini  ve akne oluşumunu engellemeye yardımcı Cosmed %5 Mandelic Fluid, tıkanmış gözeneklerin görünümünü önlemek ve cilt dokusunu eşitlemeye ve daha pürüzsüz bir görünüm kazandırmaya yardımcı olmak için birlikte çalışan mandelik asit, PHA ve salisilik asidin bir kombinasyonundan oluşan The Inkey List’in Selfless By Hyram Mandelic Acid & Rice Bran Gentle Exfoliating Serumu ve cilt dokusunu pürüzsüzleştirerek hiperpigmentasyon görünümünü azaltmaya yardımcı olmayı, tıkanan gözenekleri derinlemesine arındırarak akne oluşumunu engellemeyi hedefleyen Youth To The People Mandelic Acid + Superfood Unity Exfoliant Tonic, Ciltteki yağlanmayı dengeleyip en derin kir ve toksinleri bile ciltten arındıran  ciltteki yağlanmayı dengeleyip en derinlerde yer alan kir ve toksinleri arındırmayı hedefleyen Glamglow Supermud Clearing Treatment Maske ve cilt yüzeyindeki ölü hücreleri arındırarak ince çizgi ve gözenek görünümünü minimize etmeyi amaçlayan Glamglow Superserum   sizler için önerilerimiz arasında yer alıyor.