PÜRÜZSÜZ MAKYAJIN OLMAZSA OLMAZI: KAPATICILAR
Ana Sayfa Makyaj Yüz PÜRÜZSÜZ MAKYAJIN OLMAZSA OLMAZI: KAPATICILAR

Makyaj

PÜRÜZSÜZ MAKYAJIN OLMAZSA OLMAZI: KAPATICILAR

Pürüzsüz ve aydınlık görünen bir cilde kavuşmak her makyaj severin hayalidir. Kapatıcı kullanımı ise cilt tonunu eşitlemenin, daha aydınlık görünen bir cilde kavuşmanın ve ciltteki kusurları gizlemenin en pratik ve kolay yollarından biridir. Özellikle son yıllarda kontür makyaj gibi, yüzü boyutlandırmaya yönelik makyaj uygulamalarının popülerliğinin gitgide artmasıyla, kozmetik markaları her cilt tipine ve makyaj tarzına uygun kapatıcı seçenekleri sunmaya başlamıştır. Doğru bir kapatıcı seçimi ve uygulaması en hafif ten makyajlarında bile kusursuz bir cilt görünümü elde etmenize yardımcı olur. Siz de Sephora farkıyla cildinize en uygun kapatıcıyı bulabilir, etkileyici ten makyajlarına imza atabilirsiniz.

Kapatıcı / Concealer Nedir ve Ne İşe Yarar?

Concealer, dilimizde kapatıcı olarak adlandırılan bir ten makyajı malzemesidir. Kapatıcıların temel amacı; ciltteki leke, kızarıklık, siyah nokta ve benzeri kusurları gizleyerek eşitlenmiş ve pürüzsüz bir cilt görünümü oluşturmanıza yardımcı olmaktır. Özellikle yoğun leke oluşumunun gözlemlendiği, solgun ve yorgun bir görünüme sahip olan ciltlerde kapatıcı kullanımı büyük önem taşır. Ayrıca kontür makyaj gibi uygulamaların temel mantığı, ciltte vurgulanmak istenen bölgelerin ön plana çıkarılmasıdır. Concealer’lar, cilt tonundan bir ya da iki ton daha açık seçildiğinde bu gölgelendirme işlemini yapmayı da mümkün kılar.

Yorgun ve solgun görünümün yüzde en belirgin şekilde gözlemlendiği bölge, göz çevresidir. Göz altlarında bulunan hassas cilt dokusu oldukça ince olduğu için, bu bölgede koyu halkalara ve lekelere sıklıkla rastlanır. Göz altı kapatıcı ürünler, göz altlarına aydınlık ve sağlıklı bir görünüm kazandırma konusunda cildi desteklerken daha dinamik ve enerjik bir ten makyajı elde etmenize de yardımcı olur.

Concealer Çeşitleri Nelerdir?

Kapatıcılar; likit, stick, krem ya da kalem formunda hazırlanabilir. Sephora’da beğeninize sunulan ürünler arasında birden fazla kapatıcı tonunun bir araya getirildiği kapatıcı paletleri de vardır. Bu tip ürünler, gölgelendirmelerin sıklıkla kullanıldığı ten makyajı uygulamalarını tercih eden makyaj severler için ideal seçeneklerdir. Ancak yalnızca cilt tonunu eşitlemek ya da ciltteki kusurları gizlemek için kapatıcı kullanmayı düşünüyorsanız, cilt tonunuza uyum sağlayan tekli bir ürün seçmek beklentilerinizi karşılanmasına yardımcı olacaktır.

Concealer Nasıl Uygulanır?

Concealer uygulaması cilde daha aydınlık ve boyutlu bir görünüm kazandırılmak için yapılıyorsa, ürünün makyaj bazı ve fondötenden sonra kullanılması gerekir. Bu sayede cilde hâlihazırda pürüzsüz bir görünüm kazandırılmış olur ve kapatıcının etkisi daha güçlü olabilir. Cildi daha aydınlık ve sağlıklı bir görünüme kavuşturmaya yardımcı olmak  için kapatıcının göz altlarına ters bir üçgen çizilerek uygulanması tavsiye edilir. Bu sayede ciltteki ton geçişi çok daha doğal görünebilir ve göz altlarındaki yorgun görünümün gizlenmesini destekler.

Kapatıcı ciltteki kızarıklık ve leke gibi sorunları gizlemek için uygulanıyorsa, makyaj bazından sonra, fondötenden önce kullanılması tavsiye edilir. Çünkü böylelikle kapatıcı, lekelerin üzerinde nötr bir görünüm oluşturabilir, ardından uygulanan fondöten de cildin daha pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Kapatıcıların cilde uygulandıktan sonra nemli bir makyaj süngeri ya da kapatıcı fırçası yardımıyla dağıtılması gerekir.

Concealer Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Concealer tonu seçerken cildinizde yaratmak istediğiniz etkiyi göz önünde bulundurmalısınız.
  • Cildinize daha aydınlık ve dinamik bir görünüm katmak istiyorsanız, tercihiniz cilt tonunuzdan bir ya da iki ton açık renkteki kapatıcılardan yana olmalıdır.
  • Leke ve kızarıklık gibi cilt kusurlarını gizlemek ve cilt tonunuzu eşitlemek istiyorsanız, seçiminiz doğrudan cilt tonunuzla birebir uyuşan ürünlerden yana olmalıdır.
  • En iyi kapatıcı seçimi, her makyaj sever için farklı bir üründen yana olabilir. Çünkü tüm ten makyajı ürünlerinde olduğu gibi, kapatıcıların da cilt tipi ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak seçilmesi gerekir.
  • Kuru ve hassas ciltlere sahip kişilerin, likit ve ince yapılı kapatıcılardan yana tercih yapması tavsiye edilir. Ayrıca kapatıcı uygulanmadan önce cilt mutlaka derinlemesine nemlendirilmelidir. Bu sayede başta göz altları olmak üzere ciltteki birçok bölgede oluşabilecek pul pul görünümün önüne geçilebilirBobbi Brown Instant Full Cover Concealer, Nars Radiant Creamy Concealer, Estee Lauder Double Wear Concealer gibi ürünler, ince ve likit yapılı kapatıcılara örnek olarak gösterilebilir.
  • Kuru cilt tipine sahip kişilerin, Dior Flash Luminizer ve Benefit Boi-ing Hydrating Concealer gibi cilde ışıltı ve nem desteği sağlayan ürünlerden yana seçim yapması daha doğal ve aydınlık bir cilt görünümü yakalamayı kolaylaştırır.
  • Karma ve yağlı ciltlere sahip kişilerin yağ içermeyen likit kapatıcılardan ya da krem veya stick formunda hazırlanan ürünlerden yana seçim yapmasında fayda vardır.  La Mer The Concealer ve Fenty Match Stix Matte Skinstick gibi kapatıcı seçenekleri, yağlı ciltler için uygun ürünler arasında gösterilebilir.

Siz de cildinizin ihtiyaçlarına kulak vererek kendinize en uygun kapatıcı çeşidini ve tonunu belirleyebilirsiniz.