RETİNOL NEDİR VE CİLT BAKIMINDA FAYDALARI NELERDİR?
Ana Sayfa Cilt Bakımı RETİNOL NEDİR VE CİLT BAKIMINDA FAYDALARI NELERDİR?

Cilt Bakımı

RETİNOL NEDİR VE CİLT BAKIMINDA FAYDALARI NELERDİR?

Süper İçerikler Sephora’da! Son yılların yükselen yıldızı vitamin içerikli cilt bakım ürünlerini Sephora ile keşfetmeye hazır mısınız?

Cilt bakımında önemini iyice arttıran vitaminler hemen hemen her marka ve kullanıcının radarına girmiş durumda. Adını pek sık duyduğumuz “retinol”ü bu yazımızda detaylı olarak inceleyeceğiz. Retinol nedir?, ne işe yarar?, cilde faydaları nelerdir? ve hangi ürünlerimiz retinol bakımından zengin içeriğe sahip? gibi soruların cevaplarını gelin beraber yanıtlayalım.

 

 

Retinol Nedir?

Retinol, gıdalarda bulunan A vitamini ailesindeki bir vitamindir. Retinoidler olarak bilinen bir grup A vitamini ailesine aittir diyebiliriz. Retinol, gıdalar tarafından alınabilen ve vücut tarafından üretilebilen bir vitamindir.  Cildin kendi kendini doğal yollardan yenilemesini tetikleyen ve asitten sentezlenerek üretilen retinol özellikle hücre yenilenmesinde etkili olduğundan anti aging cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılır.

 

Retinol Ne İşe Yarar?

Retinoidler, cildi yenileyen  bileşenler olarak dikkat çekerler. Bu ailenin bir üyesi olan aynı zamanda takviye gıda olarak da alınan retinol, kolajen üretimini artırarak ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olurken hücre yenileme etkisi sayesinde cilt dokusunun daha aydınlık ve pürüzsüz görünmesine destek olur. Diğer bir yandan ciltte yeni kan damarlarının üretimini uyararak cilt rengini iyileştirmeye de fayda sağladığı bilinmektedir. Cilt bakımında retinolün ilk kullanıldığı dönemlerde esas olarak akne tedavisi için yola çıkılsa da hücresel yapıyı uyararak yeni ve sağlıklı hücre üretiminin artmasını tetiklediği de göz önünde bulundurularak yaşlanma karşıtı bakımda da kendisine fazlasıyla ihtiyaç duyulduğunu belirtelim.

 

Retinol Hangi Besinlerde Bulunur?

Bir sonraki cümlemizde sizleri biyoloji dersi yıllarınıza geri döndürecek olsak da tam anlamıyla açıklayalım isteriz; A vitamini doğada, retinol ve beta-karoten olmak üzere iki farklı şekilde bulunuyor. Peki kendilerini nasıl tüketebiliyoruz?

Retinol, hayvansal gıdalar aracılığı ile yani; et, balık,tavuk, süt ve süt ürünleri yardımıyla vücuda alınabiliyor. Bu gıdaların kontrollü tüketimi aslında cilde farketmesek de ciddi oranda fayda sağlıyor diyebiliriz. Beta karoten ise vücut içinde retinole dönüştürülüyor. Bu dönüşüme uğrayan beta karoten nelerde var diye soracak olursanız sebze ve meyveler en yakın arkadaşınız olmalı diyebiliriz. Havuç, greyfurt, mango, kabak, brokoli, biber diye uzayan bir liste var!

 

Retinol Cilt Bakımında Nasıl Kullanılmalı?

Öncelikle ne zaman kullanmak gerektiğini kısaca belirtelim; ciltte ilk yaşlanma belirtilerinin görülmesiyle birlikte haftada 2 kere kullanmak yeterli olacaktır. Çoğu yaşlanma karşıtı ürün gibi ortalama 30’lu yaşlar itibari ile kullanılması öneriliyor. Güçlü ve agresif bir yapıya sahip olan retinolün özellikle ilk kullanacak olanlar için dozajı ve kullanım şekli ciltte tahriş ve tepkimeye yol açmaması için bir hayli önemli… Uzmanlar ek gıda takviyesi olarak da anılabilen retinolü eğer cilt bakım ürünlerinde kullanıyor iseniz ek gıda olarak almamanızdan yana. Çoğunlukla cilt yenilenmesi uyku esnasında daha yoğun olduğundan retinol içeren ürünleri gece kullanmanızı tavsiye ederiz. Ek olarak hassasiyete yol açmaması için retinolün özellikle AHA,BHA ve C vitamini gibi asidik içerikler ile aynı rutinde kullanılmaması gerektiği konusunda da sizleri uyaralım… Elbette bu aktif içerikleri kullandığımız süreçte gündüz rutininize mutlaka güneş koruyucu eklemenizi tavsiye ederiz.

 

Retinolün Zararı Var Mıdır?

Retinolün cilde faydası bakımından çok güçlü bir bileşen olmasının yanında, bir asit olduğu da unutmamak gerekiyor. Cilde birebir zararı olmasa da güçlü yapısı gereği bazı ciltlerde hassasiyet ve ekstra kuruluğa yol açabilir. Bazı durumlarda cildin soyulmasına da neden olduğu gözlemlendiği için özellikle kuru ve hassas ciltlerde kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor. Tabii egzama veya gül hastalığı gibi kronik cilt rahatsızlığı ya da alerjisi olanların bir doktor tavsiyesi olmadan kullanmamalarını öneririz.

 

Retinol İçeren Cilt Bakım Ürünleri:

 

Pixi Retinol Tonic

İçerdiği retinol sayesinde cilt yenilenmesine destek olarak ince çizgi görünümünü azaltmayı ve kolajen üretimini arttırmayı hedefler. Ciltte daha aydınlık bir görünümü desteklerken formülündeki yasemin çiçeği cildi sakinleştirir.

 

 

Origins Plantscription Retinol Night Moisturizer

Ciltteki kuruluk, ince çizgi oluşumunu engellemeye ve renk eşitsizliğini dengelemeye yardımcı olarak geliştirilmiştir. Yüksek seviyede saf retinol içeren nemlendirici cildin nem ve ışıtlısını arttırmaya destek olurken, cilt elastikiyetini ve dokusunu iyileştirmeye yardımcı olur. İçeriğindeki Alp Çiçeği ve Anogeissus cildin gençlik proteinlerini desteklerken Retinol doğal hücre yenilenmesini hızlandırır. Cildin nem dengesini destekler.

 

 

The Inkey List Retinol Eye Cream

Cildin belki de en hassas bölgesi olan göz çevresinde oluşan ince çizgiler ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olmak için formülize edilen göz kremi içeriğinde retinol sayesinde hücre yenilenme sürecini destekleyerek daha parlak ve daha az kırışıklığa sahip bir cilt elde etmenize yardımcı olur.

 

 

The Inkey List Selfless by Hyram Retinol & Rainbow Algae Repair Serum

Kızarıklık, akne ve lekeleri gidermeye yardımcı olmayı hedefleyen bu bakım serumunda nazik, yavaş salınan bir retinol ve besin açısından zengin gökkuşağı yosunu, leke sonrası izlerin görünümünü ve sivilcelerden kaynaklanan hiperpigmentasyonu azaltmaya destek olurken cildi yumuşatıp daha dolgun bir görünüme ulaşmasına yardımcı olur.

 

Clinique Smart Clinical MD Retinol Krem

İçeriğindeki Retinol ile cildin doğal yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur. Kolajen ve elastinin yeniden oluşumunu desteklemeye yardımcı olurken hücre yenilenmesini hızlandırmaya ve desteklemeye de yardımcı olur.

 

 

Drunk Elephant A-Passioni Retinol Cream

İçeriğindeki retinol ve destekleyici peptitler, ciltte kızarıklık ve tahriş olmadan, cilt tonunun ve dokusunun eşitlenmesine yardımcı olurken cilde esneklik ve daha parlak bir berraklık kazandırmayı hedefler. F Vitamini ve rahatlatıcı çarkıfelek, kayısı, marula ve jojoba yağlarının karışımına sahip krem, temel lipitleri ve nemi yenilemeye destek olur. Ayrıca formülündeki antioksidan deposu lahana, kış kirazı ve ksantofiller çevresel stres faktörlerine karşı cildi korumaya yardımcı olur.