YAŞA GÖRE CİLT BAKIMI
Ana Sayfa Cilt Bakımı YAŞA GÖRE CİLT BAKIMI

Cilt Bakımı

YAŞA GÖRE CİLT BAKIMI

YAŞA GÖRE CİLT BAKIMI

Cilt bakım rutinini oluştururken cilt tipi kadar yaşınızın da önemi olduğunu unutmayın. İşte sizlere yaşa göre temel cilt bakım rehberi.

20’Lİ YAŞLAR

Yaşlanmanın kulağa çok uzak geldiği yıllar olsa da; aslında düzenli bir cilt bakım rutinini alışkanlık haline getirmek için en iyi yaşlardır. İlk adımda cilde zarar veren güneş ışınları, hava kirliliği ve mavi ekran gibi dış etkenlere karşı korumak için sabah akşam cildi temizlemek gerekir. Kir, makyaj ve gün içerisinde terleme sonucu oluşan yağdan cildi arındırdıktan sonra, gözenekleri sıkılaştıran bir tonik uygulaması ve devamında sabahları güneş koruyucusu, gece yatmadan önce ise bol nem kaynağı bir kremle son dokunuşu yapabilirsiniz.
Bir de, pek tabii, gece yatmadan makyajınızı silmeyi unutmayınız.

 

30’LU YAŞLAR

Daha önceki yıllarda cildinize yaptığınız yatırımın sonuçları 30’lu yaşlarda kendini göstermeye başlıyor. Erken yaşta bakım yapmaya başlayan kadınlar bu dönemi büyük bir huzurla karşılarken temel bakım rutinini es geçenler ise ayna karşısında ilk yaşlanma belirtileri olan ince çizgiler ve kırışıklıklar ile yüzleşebiliyor. Ancak yaşlanma sürecinin daha çok başında olunduğundan; doğru bir bakım rutiniyle bu süreci yavaşlatmak için geç kalmış sayılmayız. Uzmanlar 30’lu yaşlarda temel cilt bakım rutinine ek olarak yeni alışkanlıklar edinmeyi öneriyor. Cildi ölü deriden arındırmak ve hücrelerin kendini yenileme sürecini hızlandırmaya yardımcı olmak adına haftada bir ya da iki kere maske uygulaması, A ile C vitamini gibi besleyici ve onarıcı etkiye sahip içeriklerden oluşan bir serumu bakım rutinine eklemek ve dudak kuruluğuna karşı önlem almak bu alışkanlıkların başında geliyor.

 

40’LI YAŞLAR

Zaman ilerledikçe cilt dış etkenlere karşı daha savunmasız hale gelirken; hücre yenilenme sürecinde yavaşlama ve kolajen üretiminde azalma meydana gelmeye başlıyor. Bu yaş aralığı için en verimli destek, cilt yenilenmesini iyileştiren bir bakım rutinini benimsemek olacaktır. Yapılan araştırmalar 40’lı yaşlarda derin çizgi ile leke oluşumunda artış yaşandığını ve cildin sıkılığını, dolgunluğunu, sağlıklı ışıltısını kaybetmeye başladığını gösteriyor. Bu sürece karşı önlem almak adına günlük bakım rutinine cildin ihtiyacı doğrultusunda hücre yenilenme sürecini destekleyen retinol, cildi derinden nemlendiren hyalüronik asit, cildin doğal koruma bariyerini güçlendiren seramit ya da cilt tonu farklılıkları üstünde etkili niacinamide içeren bir serum veya bakım kremi ekleyebilirsiniz.

50’Lİ YAŞLAR

Genellikle göz kenarlarında sonra da ellerde başlayan kırışıklıklar 50’li yaşlarda birçok bölgede belirginleşiyor. Vitamin ve esneklik kaybı nedeniyle ise ciltte kuruma meydana geliyor, cilt dokusu inceliyor. Vücuttaki hormonal değişimler ise kızarık oluşumuna neden oluyor. Bu nedenle 50’li yaşlar cildi derinlemesine nemlendiren ve kolajen üretimini destekleyen bir nemlendiriciye yatırım yapmak için en doğru zaman. Uzmanlar sabah bakımı için SPF içeren nemlendirici, antioksidan serum ve göz kremi kullanımını; akşam için ise temizleyici, antioksidan serum ve hücre yenilenmesini destekleyen arındırıcı bir bakım ürünü öneriyor.

 

*Bu yazı ALL dergisinin Sephora Trendbook 2020” ekinden derlenmiştir.